Nechajte sa počuť

Od koho si nechať poradiť pri výbere nástroja?

25.10.2013 15:56

        Výber vhodného  nástroja býva veľkou dilemou najmä pre začiatočníka. Skúsenejší hráč už má v prstoch otestovaný chod mechaniky aj niekoľkých nástrojov, v uchu zafixovanú farbu tónu a teda má s čím porovnávať ktorýkoľvek nástroj, aký sa mu dostane do rúk. Má pár kritérií, má predstavu o tom, čo konkrétnejšie chce lepšie, dokonalejšie, kvalitnejšie, výkonnejšie. Má tiež predstavu, na aký účel, ako často, na aký hudobný štýl mieni svoj nový nástroj používať.

Na rozdieľ od skúsenejšieho hudobníka, začiatočníkovi chýbajú vzory s ktorými by porovnával. V takom prípade si adept muzikant, alebo rodičia volajú na pomoc poradcov, alebo učiteľov. Žiaľ stretávam sa s tým, že takýto poradca sa snaží o sprostredkovanie kúpy nástroja nie podľa jeho kvality, ale na základe výšky provízie, teda koľko učiteľ – poradca dostane za nástroj, ktorý odporučí od svojho dodavateľa. Smutné a kruté, ale žiaľ realita je taká. Provízia pri tom nemusí znamenať výlučne finančnú hodnotu.

Do servisu sa mi dostal hraný saxofón, ktorého kúpu vraj svojmu žiakovi sprostredkoval učiteľ od svojho brata. Nástroj ako taký bol v podstate dobrý model, značky  Amat i. Saxofón mal však za sebou náraz, alebo zrejme pád tak nešťastne, že spôsobil vážne funkčné poškodenie. Niekto vrámci záchrany, alebo úspory chcel saxofón opraviť, avšak veľmi amatérskym spôsobom. Je jasné, že takéto zásahy môžu nástroju ešte viac ublížiť. Je pre mňa zarážajúce, že učiteľ hry na saxofón by takýto problém nástroja  prehliadol, jedine ak by ho chcel prehliadnuť zámerne. Cena nástroja, ktorú pán učiteľ spoločne zo svojím bratom zinkasoval, tiež bola dosť nadsadená. Stojí trochu za zamyslenie, ako to vlastne bolo.

Rád by som týmto, podotýkam, je to len jeden z mnohých príkladov, apeloval  na adeptov muzikantov, zvážte od koho si necháte poradiť a komu prejavíte dôveru pri nákupe svojho hudobného nástroja.

Chcete sa poradiť s výberom vhodného hudobného nástroja?

Svoju otázku napíšte sem:

Vyhľadávanie

Kontakt

saxofonservis.sk - Hudba a zvuk - oprava a servis saxofónov, klarinetov, ale aj iných klasických hudobných nástrojov, predaj nových a používaných hudobných nástrojov saxofonservis.sk
Kozárovce 500
Kozárovce
93522
0903374663