Nechajte sa počuť

Vhodná voľba

10.05.2013 15:51

        V dobe, kedy elektronická a počítačová hudba akosi prevalcovala klasické hudobné nástroje a DJ-ji a takzvaný „položiví“ muzikanti zatlačili do úzadia klasické kapely, sme začali viac postrádať nejakú prirodzenosť a vyššiu hodnotu hudobného umenia. Na šťastie sa z toho postupne spamätávame a mnohí poslucháči, ale aj prezentátori si uvedomujú, že pustiť nejaké CD dokáže takmer každý, ale ovládnuť hudobný nástroj je umenie a hudobníkom sa nikto nemôže stať len tak zo dňa na deň. Nechcel som tým osúdiť DJ-jov, pretože aj reprodukovaná hudba má určite svoje nezastupiteľné miesto, ktoré treba vyplniť práve takouto formou. Živá hudba však v človeku vyvolá predsa len silnejšie emócie ako  zvukový záznam. Veď prečo by sme inak chodili na koncerty?  Klasický muzikant má však dlhú púť, po ktorej ho musí sprevádzať trpezlivosť, snaženie a kus talentu. I keď je pravdou, že nikdy nie je neskoro začať, ideálne je ak sa človek hudbe venuje už od detstva. Za predpokladu, že rodičia neboli hudobne nadaní, alebo sa hudbe nevenovali intenzívne, ťažko predpokladať, či sa dieťa hudbe bude venovať dlhodobo, či je záujem o hru na hudobnom nástroji iba krátkodobým rozmarom, alebo dieťa navštevuje ZUŠ len z donútenia, lebo to tak rodičia chceli. Pri riešení tejto dilemy vyvstáva otázka investície do hudobného nástroja, ktorý nie vždy býva lacnou záležitosťou. Zaiste sú dostupné aj lacné hudobné nástroje, pri ktorých sa cena ukrajuje žiaľ na úkor kvality.

Nie je všetko zlato, čo sa bliští! Je to ale zlaté a takmer doslovné pravidlo u dychových hudobných nástrojov. Nakoľko sa špecializujem zvlášť na saxofónyklarinety, najzávažnejšími problémami  lacných hudobných nástrojov býva ladenie, nepresná mechanika, mäkký, nekvalitný materiál. Servis, alebo oprava je v takomto prípade nereálna, nakoľko od počiatku išlo viac o efekt, než o účel. Tiež sa často uvažuje o značke a porovnáva sa, ktorá je lepšia. Tu by som sa tiež trochu pozastavil, nakoľko ani v tomto bode neexistuje celkom univerzálne pravidlo. Väčšina značiek a výrobcov ( a nejedná sa len o hudobné nástroje) má určité kvalitatívne triedy. Takto sa kategorizujú rôzne modely hudobných nástrojov od študentskej triedy cez štandard, poloprofesionálnu, profesionálnu až majstrovskú radu nástrojov. Hudobník tak má výber spestrený, no ťažšie sa orientujú začiatočníci. Ak potrebujete poradiť pri výbere hudobného nástroja, neváhajte ma kontaktovať zo svojimi požiadavkami, predstavami, potrebami a spoločne nájdeme čo najvhodnejšie riešenie.

Čo môže byť dobrou voľbou?

 

Vyhľadávanie

Kontakt

saxofonservis.sk - Hudba a zvuk - oprava a servis saxofónov, klarinetov, ale aj iných klasických hudobných nástrojov, predaj nových a používaných hudobných nástrojov saxofonservis.sk
Kozárovce 500
Kozárovce
93522
0903374663